Datering

Karaf

Kuttrolf, kelderfles. Vierkante flessen werden vervoerd in een door schotten verdeelde kist, een 'keldertje', waarin plaats was voor meerdere flessen. Dergelijke flessen werden populair in de 17de eeuw en bleven in gebruik tot in de 19de eeuw. In het begin werden ze alleen met een tinnen montuur afgesloten later ook met een stop.

Gedetailleerde beschrijving

Kuttrolf, kelderfles. Een vierkante glazen karaf met vijf kanalen en kleine ronde bolvormige geslepen stop. Deed dienst als voorraadfles. Vierkante flessen werden vervoerd in een door schotten verdeelde kist, een 'keldertje', waarin plaats was voor meerdere flessen. Dergelijke flessen werden populair in de 17de eeuw en bleven in gebruik tot in de 19de eeuw. In het begin werden ze alleen met een tinnen montuur afgesloten later ook met een stop.

Identificatie
Titel
Karaf
Objectnummer
001968
Objectcategorie
Glas
Objecttype
 • fles
  Een fles is een kanvorm, waarvan de halsopening dusdanig smal is dat deze eenvoudig afgesloten kan worden. Een fles heeft geen additieven, zoals oor of steel. De primaire functie van een fles is opslag en transport. De secundaire functie is schenken. Flessen komen niet alleen voor in aardewerk, maar ook in glas en metaal. Flessen komen voor vanaf NEOVA. (ABR)
 • karaf
  Fles of kan met handvat voor het serveren van wijn of water.
 • serviesgoed
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15593
Werk
Hoogte
21.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 mei 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden