Datering

Hullekap voor kind

De kinderkap die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde, van onderen af uit de volgende onderdelen: a - de onderhul; b - de blinker c - de hullekap d - de orenkap met keelband e - de (boven) muts met keelband. De uitwendige vorm van het hullekapje is dezelfde als die van het onderhulletje. De stof is hier echter enkel genomen en kan varieren van stevig wit katoen over fijn batist tot het dunste glasbatist, het z.g. kappegoed. Het wel of niet in de rouw zijn bepaald de dichtheid en doorzichtigheid van de stof. Over het algemeen is de regel hoe zwaarder de rouw, hoe ondoorzichtiger de stof. De hullekap wordt ook wel kaphul genoemd, wordt aangelegd op de blinker en daarop vastgestoken met een speld

b - Driehoekig doekje, dunne witte katoen, aan de lange zijde een ingezet strookje kant, twee keeperbandjes aangenaaid, door kind gedragen in de rouw; c - driehoekig doekje, dunne witte katoen, aan de lange zijde een ingezet strookje geborduurde tule, alle randen zijn eenvoudig gezoomd, aangenaaid twee wit linnen bandjes, gedragen door kind in de rouw.

Identificatie
Titel
Hullekap voor kind
Objectnummer
003099
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hullekap
  Mutsonderdeel in de vorm van een driekantig dun doekje.
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
 • kinderkleding
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15541
Werk
Breedte
24 cm
Lengte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 april 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen