Datering

Tegeltableau

Tegeltableau van een kofschip.

Schip kofschip, mangaan. Omlijsting: kader waarbinnen omwonden staaf tussen hoekrosetten. Getuigd wegzeilend kofschip in beide wimpels is blauwe baan gebracht. Gelijmd op asbestplaat?.

Identificatie
Titel
Tegeltableau
Objectnummer
021909
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • tegeltableau
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15529
Over
Onderwerpen
  • Kofschip
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
  • Vaartuig
Werk
Breedte
52.5 cm
Hoogte
65.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • tinglazuur
    Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 september 1992
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Utrecht
  • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden