Vorige Zuiderzeemode 11 / 1213 Volgende
Datering

Rood wollen hemd voor bruidegom, Marken

Hemdrok van rood laken met loden knoopjes. Het hemd is afgewerkt en versierd met karnemelks koor en karnemelks hennekoor van rose-beige zijde. De knoopsgaten en trenzen zijn van een zelfde kleur zijde. De sluiting aan de voorzijde bestaat uit 34 loden knoopjes die bolvormig en glad zijn. De jas is tegengevoerd met witte geruwde baai. De mouwen zijn gevoerd met wit linnen.

Uitgebreide beschrijving

Scharlaken rood laken, rugpand is langer dan de voorpanden, "zijnaden" naar achteren geplaatst, lange mouwen sluiten bij het split met 6 loden knoopjes en knoopsgaten, schouders versierd met bargoenen, linker voorpand - halsuitsnijding - polssplit - rij knopen en knoopsgaten en de korte mouwnaad afwerking en versiering met karnemelks koor en karnemelks hennekoor van rose-beige zijde, de knoopsgaten en trenzen zijn van een zelfde kleur zijde, de sluiting aan de voorzijde bestaat uit 34 loden knoopjes die bolvormig en glad zijn, de mouwen zijn gevoerd met wit linnen, de jas zelf is tegengevoerd met witte geruwde baai, in de taille is aan de binnenzijde een strook linnen genaaid, daar waar de knopen ophouden is aan de voorzijde rechts een stukje laken aangezet.

Identificatie
Titel
Rood wollen hemd voor bruidegom, Marken
Objectnummer
008330
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1545
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
 • bruiloftskleding
  Speciaal ontworpen kleding of kledingsstukken die op de bruiloft worden gedragen.
 • hemdrok
  1) mannenkledingstuk, gedragen over de borstrok, met lange mouwen en vaak een dubbele rij (zilveren) knopen, 18e en begin 19e eeuw.
Over
Trefwoorden
 • bruiloftskleding
  Speciaal ontworpen kleding of kledingsstukken die op de bruiloft worden gedragen.
 • klederdracht
Werk
Breedte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • lood
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • zijde (textiel)
  Zijde is een eiwitvezel van fibroïne geproduceerd door de larven van diverse soorten motten. De meest toegepaste zijde wordt verkregen van de gekweekte rups van de Bombyx mori vlinder. (Conservation Dictionary)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen