Datering

Rok

Volendam, Vrouw, zondagse dracht, Vera Moonen 1985. Over de onderrokken wordt de bovenrok gedragen. Omstreeks het midden van de 19e eeuw droegen de Volendammer vrouwen een veelkleurig gestreepte wollen bovenrok. Deze is in de loop der jaren tot de zondagse kleding gaan behoren. Later wordt deze fel gestreepte rok alleen bij het huwelijk gedragen. De rok is dan voornamelijk geplooid op de witte en de rode kleur en wordt derhalve de "rode rok" genoemd. Ook kan deze rok gedragen worden door vrouwen die familie zijn van de bruid. De gekleurde zondagse rok is door de leiblauwe gestreepte vervangen. De hoofdtinten zijn brede banen zwart en grijs en een klein streepje ultramarijn blauw. Terwijl vroeger voor "netjes" een effen donker grijze rok stijf in de plooien werd gedragen, is dat rond 1940 een zwart wollen plissé rok geworden, het "opknappersgoed".

Halfwollen weefsel, brede banen zwart/grijs en dun streepje ultramarijn blauw, achter fijn geplooid, voor glad in blauw wollen tailleband gezet, split rechts voor, sluit met haak en oog, onderzijde zoom afgewerkt met ultrarijn blauw kloskoordje, plooien vastgezet (voor bewaren), beste rok gedragen op de zondag, en met Paas en Pinkster.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
006620
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15388
Werk
Breedte
31.0 cm
Lengte
101.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 januari 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden