Datering
Maker Georg Rueter

Westfriezin

Portret van een Noordhollandse vrouw uit West-Friesland. Hoofd en schouders van een oudere vrouw, naar links gewend. De vrouw draagt een bruine japon en heeft rond haar nek een twee-strengs halssnoer van bloedkoralen met een gouden slot middenvoor. De vrouw draagt een kap op het hoofd met oorijzer en kapspelden. Onder de kap zien we op het voorhoofd grijs haar.

Gedetailleerde beschrijving

Kop en schouders van een oude vrouw, naar links gewend. De vrouw is schuin van voren op de linker zij weergegeven, met het hoofd 3/4 van links. De vrouw is voorgesteld tegen een neutrale, lichtgrijze achtergrond. De vrouw draagt een bruine japon en heeft rond de nek een twee-strengs halssnoer van bloedkoralen met een gouden slot middenvoor. De vrouw draagt een kap op het hoofd met oorijzer en kapspelden. Onder de kap komt op het voorhoofd grijs haar. De kap heeft een uitstaande geplooide achterstrook.; Gemerkt: r.b. in bruine verf: Georg Rueter 1912.; Opschriften/merken: m.o. op lijst: groene sticker met in witte doordrukletters: G. RUETER. WESTFRIEZIN.; versozijde paneel bruin gekleurd; versozijde: m. op paneel inv.nr; r.b. op lijst oud reknr. LIJST: Hout, ZZM lijst. Paneel, uit een stuk, verflaag: afdruk van Spieraam in het doek (rechte lijnen in relief op de verflaag) onder de neus en kin van de vrouw. Vernislaag glanzend.

Identificatie
Titel
Westfriezin
Objectnummer
006398
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15249
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
34.5 cm
Hoogte
42.5 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Georg Rueter (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 oktober 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden