Datering

Orenkap voor kind

De hoofdbedekking (kindermuts), die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde van onderen af uit de volgende onderdelen: a) de onderhul, b) de blinker, c) de hullekap, d) de orenkap met keelband, e) de bovenmuts met keelband. De orenkap bestaat uit een pas en een bolletje van witte katoen, welke met overgehaalde striknaad aan elkaar zijn gezet. Langs de voorzijde en een deel van de onderrand loopt smal kant, die om de hoek zo ruim is gelegd, dat deze er nadrukkelijk door geaccentueerd wordt. Er ontstaat een soort "oortje". De orenkap wordt over de hullekap opgezet en d.m.v. een keelband op zijn plaats gehouden. Deze keelband wordt met spelden vastgestoken. Later verdwijnt deze orenkap-keelband en wordt alleen de bovenmuts-keelband nog gebruikt.

Bol en pas van witte katoen, langs de voorzijde van de pas en een deel van de onderrand heeft een kantje gezeten, deze is verwijderd, tot de bol aangevuld met een stukje linnen band is nog wel aanwezig, en twee trensjes.

Identificatie
Titel
Orenkap voor kind
Objectnummer
003098 /b
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • orenkap
    Bol en pas van witte katoen, langs de voorzijde van de pas en een deel van de onderrand een grof kantje, deze is bij de hoek zo gelegd dat een 'oortje' wordt gevormd.
  • kinderkleding
    Clothing designed for or worn by children; often used in commercial contexts. (AAT)Kleding ontworpen voor of gedragen door kinderen; vaak gebruikt in commerciële contexten. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15065
Werk
Breedte
27 cm
Hoogte
9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 april 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen