Datering
Maker

Polsmof

Wanneer het kindje in de baker mee uitging werden de onder- armpjes bedekt met z.g. polsmofjes. Deze mofjes kunnen zeer verschillend van uitvoering zijn. De laatste jaren (rond 1940) werden ze meestal kant en klaar in de winkel gekocht. Vaak werden ze ook door de moeder zelf gemaakt van stof, b.v. kunstzijde of katoen. In dit laatste geval zijn ze gewoon recht geknipt, van onderen afgezet met een machinaal kantje en opgewerkt met een kleurig bloemmotiefje dat juist midden op het onderarmpje prijken moet.

Mofjes van wit satijn, langs de pols een geplooid kantje en een lichtblauw lintje waarop gouden pailletten zijn genaaid, onderaan op het armpje een geborduurd bloembouqet in allerlei heldere kleuren, gevoerd met katoen, voor kindje ten doop, bestaande uit a en b.

Identificatie
Titel
Polsmof
Objectnummer
B000617
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • polsmof
    Kleine mof die slechts het benedengedeelte van de onderarm aan de pols bedekt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14807
Werk
Breedte
8.0 cm
Lengte
12.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • satijn
    Geweven stof met een glad, glimmend oppervlak, gekenmerkt door een hoofdbindingssysteem, de satijnbinding. Bij deze binding loopt elke kettingdraad over vier of meer opeenvolgende inslagdraden heen en onder de volgende door, het bindingspunt. De bindingspunten van de naast elkaar liggende kettingdraden zijn van tenminste twee inslagdraden verschoven, zodat nooit keperlijnen gevormd worden. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen