Datering
Vervaardiger Pieter van den Berge

Paijsan de Saardam

Voorstelling van een staande man

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling van een staande man, hele figuur, van voren gezien, met een kind op de linker arm. De man draagt een jas tot op de knie en een hoge hoed op het hoofd. Het kind is gekleed in een rok en schort, een jak een kraag rond de hals en een kapje op het hoofd. In de rechter hand heeft de man een vrucht. Op de voorgrond links een boomstronk en rechts een plant. Op de achtergrond een vaart met links een zeilend schip en rechts aan de overliggende oever een afgemeerd schip. Aan de overzijde van het water huizen.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge; l.o.: P. vanden Berge inve. et Sculp; r.o.: de Lespine ex Cum Privilegio Ordin: Hollandiæ et West Frisia.; Opschriften/merken: r.o. in de marge in bruine inkt: 23.

Identificatie
Titel
Paijsan de Saardam
Objectnummer
004746 /03
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14761
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
16.9 cm
Hoogte
25.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter van den Berge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, drukker, uitgever

Pieter van den Berge

Amsterdam, – 11 november 1737
Lees meer
RKD

Trefwoorden