Vorige Zee vol verhalen 15 / 441 Volgende
Datering

Pan

Dit type geëmailleerde pan werd veel gebruikt aan het eind van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw. Er kon in worden gekookt, gestoofd en gebraden, en de pan kwam voor in verschillende kleuren, zoals rood, groen, blauw en bruin. Ook de grijsgewolkte variant is zeer veel gebruikt. De pan was verkrijgbaar in verschillende maten en het model is door de jaren heen weinig veranderd. Toch zijn er verschillen tussen een negentiende-eeuws en een twintigste-eeuws model. Zo is het groen van de negentiende-eeuwse pan wat donkerder en zijn de oudere handvatten doorgaans wat fijner vormgegeven.

Pan van koper met ronde bodem en 2 handvaten.

Identificatie
Titel
Pan
Objectnummer
004761
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • pan
    Een pan (Nederlands-Nederlands) of pot (Vlaams, Belgisch-Nederlands en Gronings) is een gebruiksvoorwerp, in de regel cilindrisch van vorm, waarin iets gekookt of gebakken kan worden. In Vlaanderen spreekt men over een pan of bakpan als men het in Nederland over een koekenpan heeft, ander kookgerei heet er kookpot of kortweg pot of kom.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14640
Werk
Hoogte
28.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 2 juni 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen