Datering

Toogslede in de vorm van een VOC-schip

Toogslede in de vorm van een VOC-schip, West-Friesland

Uitgebreide beschrijving

Toogslede aan de buitenzijde bruin gehout en aan de binnenzijde rood geverfd. De stijlen van de achterwand lopen door tot in de rechte gedraaide duwboom. De duwboom is donkerbruin, transparant geverfd (de nerf blijft zichtbaar. De zijwanden lopen aan de voorzijde iets naar elkaar toe. het voorbord is aan de bovenzijde voorzien van met ronde bogen uitgezaagd houtbeslag. Ook halverwege het voorbord zit zulk beslag. Het achterbord is aan de buitenzijde aan de bovenkant voorzien van snijwerk met bloem- en bladmotieven. Ook op het achterbord weer het in ronde bogen uitgezaagde houtbeslag. De drager van de bodem is eveneens met ronde bogen versierd. Op de zijwanden zitten aan de voor- en achterzijde regels die trapsgewijs aflopen.

Identificatie
Titel
Toogslede in de vorm van een VOC-schip
Objectnummer
001928
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • duwslee
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14626
Werk
Breedte
65.0 cm
Hoogte
93.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 mei 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen