Datering
Maker onbekend

Halsdoek

Het doekje van de man (jongen), bestaat uit een lapje geruite katoen, de helft van een vierkant dat langs de diagonaal is doorgeknipt. Evenwijdig aan deze diagonaal worden vier plooitjes ingevouwen en vastgezet, of het doekje wordt opgerold en het ontstane rolletje platgeknepen. De propperige dikte die men bij deze wijze van "vouwen" verkrijgt, wordt vaak ondervangen door het afknippen van de punt die op de rug valt. Dit afknippen wordt soms zo ver doorgevoerd dat er van het eigenlijke doekje niet veel meer overblijft dan een strook van ongeveer 12 cm.;Het doekje is uit de rouw gemaakt van een kleurig rood geruit katoentje. Voor bijzondere gelegenheden geeft men de voorkeur aan een antieke stof, veelal een uit Indie geimporteerd ruitje, het zogenaamde "bontje".;In de rouw is het halsdoekje donker geruit, groen, paars, zwart, of ook wel gestreept. Bij zware rouw is het doekje echter geheel zwart.

breedtekatoen, zwart met een fijn en klein wit ruitstreepje, driehoekig doekje langs de diagonaal van de stof geknipt, gevouwen tot smal strookje, geen initialen, voor in zware rouw

Identificatie
Titel
Halsdoek
Objectnummer
020194
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14621
Werk
Breedte
30 cm
Lengte
62 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 februari 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen