Datering

Tegeltableau landleven, paard

Een tegeltableau is een meestal figuratief geschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. Vanaf de zeventiende eeuw kwamen de tegeltableaus in zwang. Bekend is het Delfts blauw, waarin tal van motieven en voorstellingen konden worden vastgelegd. Dergelijke tegeltableaus vormden de achtergronden bij keukens, open haarden, in badkamers en toiletten, in slagerijen. Met de uitgebeelde taferelen en de omvang ervan gaf men blijk van zijn rijkdom en ontwikkeling, zodat de versieringen vaak belangrijker werden dan de functionaliteit van de tegeltableaus.

Landleven paard (pendant van nr.153/d) polychroom omlijsting met kader in mangaan en geel. Naar rechts gewend staand paard geleid door boer met pet onder een boomkruin. Gelijmd op multiplex, 3x2.

Identificatie
Titel
Tegeltableau landleven, paard
Objectnummer
000153 /b
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • tegeltableau
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14601
Over
Onderwerpen
  • paard
Werk
Breedte
28.5 cm
Hoogte
41.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • keramisch product
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 januari 1948
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Grootebroek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden