Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Schepen bij de haven

Gezicht vanaf de oever op zee met diverse schepen

Voorstelling met lage horizon. Gezicht vanaf de oever op zee met diverse schepen. Op de voorgrond een roeibootje met man. Links hiervan vermoedelijk een oude steiger die half boven het water uitsteekt. Op het tweede plan nog 2 roeiboten en een groot zeilschip met geornamenteerde achterplecht. Links hierachter een vrachtschip. Op de achtergrond circa 4 schepen. Opschriften/merken: geen.

Identificatie
Titel
Schepen bij de haven
Objectnummer
003947
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14483
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • turfschip
  Schip dat turf vervoert.
 • roeiboot
  Kleine boot voor het vervoer van personen, waarmee werd geroeid; in deze studie worden de kleine vaartuigen in Friesland er ook bijgerekend ook al werden die gezeild; het betreft hier een indeling op functie, namelijk het vervoer van enkele personen.
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
18.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • grafiet
Techniek
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826
Lees meer
RKD

Trefwoorden