Datering
Maker onbekend

Schort of boezel

's Zomers, van Pinkster tot St. Maarten, wordt voor netjes een "kerkblauwtje" gedragen. De stof is van een metalliek glanzend, donkerblauwe indigo geverfde katoen. Niet voor het werk, is deze boezel vaak fijn versierd en afgewerkt. De stikkies van het kerkblauwtje zijn altijd rood geruit en alleen in de rouw zijn ze blauw. Bij bijzondere gelegenheden krijg je een sierlijker uitgave, het z.g. "smaltje". Deze kan van wol zijn of het is een kerkblauwsmaltje. Een smaltje is 1 plooi smaller, wat verband houdt met de manier van opvouwen. Het opkreuken van de kerkblauwtjes gebeurt met bijzondere zorg, waardoor zich een duidelijke horizontale en verticale plooiindeling aftekent bij het dragen. Is een kerkblauwtje eenmaal gewassen, verliezen ze hun glans en hun luister en worden gedragen bij minder officiele gelegenheden en eindigen al

Donkerblauwe indigogeverfde katoen, het z.g. kerkeblauwtje, het bovenstukje (stikkie) van blauw-wit geruite katoen direct aan de andere lap gezet (dit i.v.m. de rouw), koperen haken en ogen voor de boezelbanden die zwart wit zijn, voor in de rouw. Bestaande uit a t/m c.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
021261
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14170
Werk
Breedte
40 cm
Lengte
67 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 mei 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden