Datering
Vervaardiger Wiepko Herman Houwing

Haven van de Lemmer

Uitgebreide beschrijving

In het midden van de voorstelling frontaal zicht op de houten pier van Lemmer (geen zijaanzicht) die een flauw bocht naar rechts maakt. Half op de pier en half in het water de metalen poten van het lichtbaken. Rechts langs de pier de zeilen van schepen waarvan een met 'LE 6'. Langs de kade huizen met rechts er boven uit de kerktoren. Geheel rechts in de haven een stoomschip. Opschriften/merken: r.o. in potlood: Haven v. de Lemmer.

Identificatie
Titel
Haven van de Lemmer
Objectnummer
002218 /b
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14166
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
14.3 cm
Hoogte
10.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Wiepko Herman Houwing (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • grafiet
Techniek
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 8 juli 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Lemmer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
amateurschilder

Wiepko Herman Houwing

Almelo, 7 november 1857 – Breda, 20 juli 1899
Lees meer
RKD