Datering
Maker onbekend

Onderdeel van een muts

De hoofdbedekking (kinderkap), die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde van onderen af uit de volgende 7 onderdelen:;a - de onderhul;b - de blinker c - de hullekap ;d - de orenkap plus keelband;e - de (boven) muts plus keelband;De jongensmuts is een rozetje met zes banen eromheen, het meisjesmutsje bestaat uit een middenbaan met twee zijbanen.;'s Zomers is het mutsje van katoen, en rondom afgewerkt met langet. Voor hoogtijdagen heeft men bij voorkeur een mutsje van een mooie sitsen stof. 's Winters is de muts veelal van een zwaardere stof, bv. damast- of japonstof (een wollen vilt-achtige stof), omgeboord met wollen of zijden koor.;Gebruikte men voorheen twee keelbanden om de muts op zijn plaats te houden, een bij de orenkap en een bij de (boven)muts, later is men alleen bij de (boven)muts een keelband blijven gebruiken. Een donkere kleur stof of een sober patroon, zijn kenmerkend voor het in de rouw zijn.

Grof geruite kunstzijden stof in paars, wit en oranje, bestaande uit twee middenbanen en twee buitenbanen, rondom afgewerkt met geel wollen koor met zalmkleurig en wit spiegeltje, gevoerd met zwart linnen.

Identificatie
Titel
Onderdeel van een muts
Objectnummer
020184
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • muts
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Werk
Breedte
25 cm
Lengte
9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • kunstzijde
  Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 februari 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden