Datering
Maker onbekend

Jas, wentke

Bij feestelijke gelegenheden droeg de vrouw een kort jakje, “het kassakijntjen”, of een getailleerde lange mantel, “de wentke”. Beide zijn vanaf midden 18e eeuw bijna altijd van sits. Voor feestelijke gelegenheden kon de kleur rood zijn of groen. Maar voor de bruidsdracht was de sits wit met rode bloemranken. Deze stof werd dan “melk en bloed” genoemd. Bij rouw werd een sits gebruikt die blauwe bloemen op een wit fond had. Deze wentke is gemaakt van sits met een witte fond en forse bladmotieven in blauw. In Hindeloopen was blauw de kleur van de rouwdracht.

Gedetailleerde beschrijving

De jas is gemaakt van sits, wit fond met forse bladmotieven in blauw. De sterk getailleerde, nagenoeg tot de grond reikende japon, heeft lange nauwe mouwen en een in vele klokken uitlopende rok. Van voren hangt het kledingstuk open, waardoor de borstbedekking en het schort duidelijk uitkomen. In de mouw een splitje met haken en ogen. Langs de pols een strookje zwarte stems. De afwerking langs mouwen, hals en voorzijde met blauw-wit zijden langet, (met bloemmotief). De voering is van wit linnen. Voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Jas, wentke
Objectnummer
B000888
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
32 cm
Lengte
140 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 24 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden