Datering
Vervaardiger Georg Braun

Icon ciutatis Campen; | sis, cuius situs, Isulam fluuium, | eleganti venustate, decorat

Gezicht op Kampen vanaf de overzijde van de rivier

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Kampen vanaf de overzijde van de rivier. Op de voorgrond de oever van de rivier met een weg waarop links een met mensen volgeladen kar getrokken door vier paarden en rechts twee mannen met twee runderen. Rechts loopt een brug over het water naar de stad. Op het water zijn diverse schepen voorgesteld. Bij de stad liggen schepen afgemeerd aan de kade met diverse hijsinstallaties. De stad is omringd door een stadsmuur met diverse poorten. Daarboven steken de daken van huizen en de hogere gebouwen met torens uit. In de wolkenlucht is in het midden een rolwerk-cartouche met vruchtenguirlandes en -festoenen toegevoegd, waarbinnen de titel; links en rechts zijn in de bovenhoek een staande leeuw met een vaandel en een wapenveld toegevoegd. Links is het wapen van Kampen voorgesteld; het rechter wapenschild is leeg op een tweedeling na.; Titel: m.b. in de voorstelling in een cartouche.; Versozijde: tekst met beschrijving onder titel 'LA VILLE DE CAMPEN.' met een begininitiaal C. Tekst: Ceste ville est situee oultre la riuiere isela du coste senestre & non guer esloin [...].

Identificatie
Titel
Icon ciutatis Campen; | sis, cuius situs, Isulam fluuium, | eleganti venustate, decorat
Objectnummer
002316
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13898
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
48.6 cm
Hoogte
32.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Georg Braun (geograaf)
 2. Frans Hogenberg (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 september 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Kampen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
graveur (prentmaker)

Georg Braun

Keulen,
Lees meer
RKD

Trefwoorden