Datering
Maker onbekend

Schort of boezel

Het zomerboezeltje voor de jongens wordt gedragen door het "kind in het pak", dit is 7 a 8 na de geboorte tot aan het 5e levensjaar. Daarna krijgt de jongen de broek aan. Het zomerboezeltje is vervaardigd van donkerblauw katoenen stof, gedecoreerd met krachtige, witte motieven, waarin vogels, druiventrossen, bloemenranken e.d. een rol spelen. Het zomerboezeltje werd vroeger van Pinkster tot St. Maarten gedragen, maar doordat zo rond 1945 het winterboezeltje van buisjesstreept "uit de mode" is geraakt, wordt vanaf die tijd het zomerboezeltje ook wel 's winters gedragen.

Indigo geverfde katoenen stof met forse witte motieven van druiventrossen, druivenbladeren en een tulpachtig motief, een z.g. druivenboezel, tailleband van breed geel langet met blauw paars rode bloemen en groen blad, witte schortbanden van langet met bruin-blauwe motieven, initialen in geel midden voor op de boezel.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
021253
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13889
Werk
Breedte
4 cm
Lengte
45 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 mei 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden