Datering
Vervaardiger Pieter van den Berge

Ordonnantie. Extract uyt de Resolutie van de Ed: Agtb> Heeren Commissarissen

De burgemeesters en regenten van Amsterdam, Muiden en Naarden besloten in 1640 het reizen tussen hun steden te verbeteren tot “commoditeyt van de Reijsende man”. Ze lieten een vaart graven en een jaagpad en een wagenweg aanleggen. Wie met de trekschuit reisde of van de wagenweg gebruik wilde maken, moest tolgeld betalen.

Uitgebreide beschrijving

Extract uyt de Resolutie van de Ed: Agtb> Heeren ¦ Commissarissen van het Sandpadt, en den Trekvaart tusschen de Steeden ¦ Am- ¦ sterdam, Muyden, en Naarden, genoomen op den generale Reekendag binnen ¦ Muyden den 7den July 1722. om te dienen tot eene Ordonnantie waar na zig de Schippers van de drie gemelde Steeden van nu voortaan by het invorderen van ¦ de Gabellen, die door de Passagiers in de Trekschuyten betaalt worden ¦ Exactelyk zullen hebben te reguleeren.; Ordonnantie voor de heffing van gelden t.b.v. het vervoer van vracht en passagiers op de trekvaart van Amsterdam naar Naarden.

Identificatie
Titel
Ordonnantie. Extract uyt de Resolutie van de Ed: Agtb> Heeren Commissarissen
Objectnummer
022281
Objectcategorie
Grafiek
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13811
Over
Trefwoorden
 • regelgeving
  Regelgeving bevat directieve kaders, voor het correct implementeren of toepassen van wetgeving. In regelgeving stelt een regelgever uitvoeringskaders aan anderen. Regelgeving is bedoeld om: de strekking van wetgeving nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevingsaspect de wijze waarop wetgeving geïmplementeerd wordt -tijdelijk- bij te sturen.
Werk
Breedte
37.5 cm
Hoogte
48.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter van den Berge (drukker)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • boekdruk
  Wordt gebruikt voor het procédé van reliëfdruk in de context van het drukken van boeken en andere teksten. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
vondst 14 februari 1997
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Muiden
 • Naarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, drukker, uitgever

Pieter van den Berge

Amsterdam, – 11 november 1737
Lees meer
RKD

Trefwoorden