Datering

Blinker

Pas in de 19e eeuw is het gebruik van de blinker ontstaan. Bij pronk werd waarschijnlijk ter vervanging van het “lokkesnoorlint”, boven op het hoofd een rechthoekig stukje met gouddraad doorweven zijde (de blinker) gedragen. De blinker werd met enkele spelden op de “flip” of aan de rand van het “lokksnoor” bevestigd. Het bleef zichtbaar onder de doorschijnende “poalle” van de “foarflechter”.

Blinker van twee aan elkaar gezette stukjes gouddraad weefsel. Aan weerszijden in het midden zijn twee stukjes wit katoenen keperband vastgezet. Hoofdbedekking van een getrouwde vrouw.

Identificatie
Titel
Blinker
Objectnummer
001609
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • blinker
    Glimmend messing plaatje met haak dat aan een dun touw achter het schip werd meegesleept; dit is een effectief middel om een roofVis te vangen.
  • hoofdbedekking
    Iedere bedekking van het hoofd. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13791
Werk
Breedte
8 cm
Lengte
51 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 februari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen