Vorige Zee vol verhalen 14 / 429 Volgende
Datering
Vervaardiger

Hangoortafel, klaptafel

Uitgebreide beschrijving

Tafel met vast middenblad en twee afhangende bladen met afgeronde hoeken. Het onderstel bestaat uit blaustervormig gedraaide poten met huizen, waarin de regels van het tafel- en voetraam vergaard zijn. Twee van de vier poten zijn over de volle lengte doorgezaagd en aan een scharnierend juk verbonden, dat uitgezet kan worden om de tafelkleppen te dragen. Aan één zijde van het blad is onder de tafelregel een schuifla met metalen knopje. Afwerking: De gehele tafel is donkergroen, met uitzondering van de rand van het blad die gehout is in imitatie-mahonie. De binnenkant van de la is niet geverfd. De vorm is 17de-eeuws, maar deze werd tot het eind van de 18de eeuw nagevolgd, met name op het platteland

Identificatie
Titel
Hangoortafel, klaptafel
Objectnummer
B000153
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • tafel (meubilair)
  Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13725
Werk
Breedte
99.5 cm
Hoogte
73.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geverfd (bedekken)
  Het aanbrengen van een kleurstof die zich in een solutie of een fijne colloïde bevindt, zodat in ieder geval iets van de kleurvloeistof door de substantie wordt opgenomen. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden