Datering
Vervaardiger L. Rohbock

Hoorn de binnenhaven

Gezicht op de binnenhaven van Hoorn

Op de voorgrond water, met enkele roeiboten en zeilschepen, rechtsvoor een stuk van een kade. Op de achtergrond huizen en in het midden van de voorstelling een ophaalbrug. Links en rechts van het midden steekt een toren boven de huizen uit.; Imp.: l.o.: L. Rohbock delt.; m.o.: Exec. bij G.G. Lange, Darmstadt. r.o.: G.M. Kurz sculpt.; m.o.: Uitgever G.B. van Goor, te Gouda.

Identificatie
Titel
Hoorn de binnenhaven
Objectnummer
001182
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13686
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
16.2 cm
Hoogte
12.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. L. Rohbock (vervaardiger)
 2. G.M. Kurz
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • staalgravure
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een stalen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 oktober 1948
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
graveur (prentmaker), tekenaar

Ludwig Rohbock

Neurenberg, 1824 – München, 1893
Lees meer
RKD

Trefwoorden