Datering

Schort of boezel

Zware wollen boezels worden in het werk gedragen. In de winter wordt na het werk een nette wollen boezel gedragen. Het stikkie is meestal blauw met wit geruit, voor bijzondere gelegenheden (bv. met Pinksteren) rood met wit geruit. Het rode stikkie wordt dan met een geel breisel aan de boezel gezet, het blauwe met rood, groen of blauw. De schortebanden zijn meestal van gekleurd langet, in rouw worden zwarte of blauwe wollen banden gebruikt. De initialen zijn uit de rouw rood of geel, in de rouw groen of paars.

Donkerblauwe halfwollen stof, rood geruit stikkie witte en blauwe ruitstrepen, boezelbreitje van geel zijden garen, initialen T.I. in gotische letter in gele kruissteek, rode zijden gat- en boezel banden, de linkerzijde verbreed met twee aan elkaar gezette stukken, Pinksterdracht.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
008325
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13640
Werk
Breedte
50 cm
Lengte
80 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden