Datering

Kraplap

De kraplap is een tweedelig kledingstuk dat borst en rug bedekt en in het jak gedragen wordt. De coupe lijkt nog erg veel op de z.g. kroplap uit de 16e eeuw. De oudste bekende kraplappen waren van sits of van gestreepte katoen en ook wel van gebloemde katoen. Later werd de kraplap vaak gemaakt van witte zijde met een kleurig bloempatroontje. Omstreeks 1940 is de kraplap van wit satijn waar gekleurde bloemen in boeketvorm op zijn gespoten.; Na 1950 worden de boeketmotieven machinaal geborduurd en sedert ongeveer 1960 wordt er gouddraad of lurex in verwerkt. De kleur en de motieven op de kraplap en op het bovenstukje van de schort zijn gelijk.

Kraplap van witte zijde, van twee gelijke onderdelen, op voor- en achterzijde machinaal geborduurde bloemen in zijdegaren, het geheel omlijst en gevoerd met witte katoen, langs de ronde halsuitsnijding blauw zijden lint, waaronder een kantje uitkomt en waarop een zigzag goudgalonnetje is genaaid, voor zondag, onder kletje gedragen.

Identificatie
Titel
Kraplap
Objectnummer
005392
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13613
Werk
Breedte
30.0 cm
Lengte
60.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 april 1965
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden