Datering

Middeltje of middelde

Een middeltje (middelde) is een met baleinen verstevigd kledingstuk dat reikt vanaf de taille tot aan onder de oksels. Oorspronkelijk diende het middeltje ervoor om het prachtige borduurwerk van het rijglijf te sparen en te beschermen tegen het slijten door de boezelbanden. Later is men ook alleen middeltjes gaan dragen en heeft het middeltje, het rijglijf vervangen in de daagse dracht van de volwassen vrouw. De middeltjes hebben dezelfde versiering als de rijglijven; het vrije borduurwerk in wol (sajet) uitgevoerd op zware wollen stoffen (sarres), of met koorzijde op weerschijnstof.

Gedetailleerde beschrijving

Donkerblauwe wollen stof, de raaksjes zijn gewerkt in zephyrwol in wit, donkerrood, blauw, groen,paars, bruin, geel, lichtblauw, ijsblauw en oranje, onderlangs afgewerkt met; rose/zwart wollen keperband, de voorranden blauw wollen koor met bruin rubbetje en bruin / wit spiegeltje, waar niet geborduurd is bevinden zich rijen stiksteken in rood, waartussen de baleinen geschoven zijn, de voering is van ongebleekte katoen, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Middeltje of middelde
Objectnummer
006088
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • korset
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13458
Werk
Breedte
72 cm
Hoogte
24 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 april 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen