Datering
Vervaardiger onbekend

Bauw

De bauw, ook wel baaf genoemd, die vermoedelijk zijn oorsprong heeft gevonden in een wasbare bescherming tegen morsen bij het eten (bij baby's een kwijlbauw), heeft in de dracht een blijvende plaats gekregen. Door de keuze van het materiaal en de bewerking daarvan, is de bauw veelal een kostbaar sierraad van pronk geworden. Het doopbauwtje, een dubbelgenomen rechthoekig linnen lapje, geheel versierd met borduurwerk in zwarte koordzijde, wordt uitsluitend voor de doopplechtigheid gebruikt. Ondanks dit eenmalige gebruik is meestal toch het borduurwerk vrij sleets geworden. Door eeuwenlange tradities zijn de mooie kostbaar bewerkte stukken aan elkaar doorgegeven en door het vele wassen heeft het zwart een vale, soms bruinachtige tint ge- kregen. Mede hierdoor, alswel dat men eeuwenlang heeft vastgehouden aan overgeleverde patronen, is het lastig de leeftijd van deze stukken te bepalen. De Markers dragen op bijzondere gelegenheden het liefst "dood ouderwets", "dood antiek".

Uitgebreide beschrijving

Bestaande uit a en b, dubbel genomen rechthoekige linnen lapjes, aan de zijde die tegen de hals aankomt een lichte holling, de zoom rondom overstoken met drie festonsteken in een gaatje waardoor een aardig zwart-wit effect ontstaat, bauwtje B heeft rondom een genaaid zwart-wit kantje, bij bauwtje A heeft dat er vermoedelijk wel gezeten, langs de zoom een breed randornament, het overgebleven paneeltje door randornament ingedeeld in vier kwartieren die opgevuld zijn met allerlei motieven, bauwtje A de initialen C.P., L.H., C.I. en L.H., bauwtje B heeft linnen bandjes en lusjes.

Identificatie
Titel
Bauw
Objectnummer
B000926
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • bauw
  1) onderdeel van klederdracht uit Marken en Bunschoten-Spakenburg van sits.
 • baaf
  Rechthoekig lapje bedrukt katoen, soms ook sits.
 • bauw
  1) onderdeel van klederdracht uit Marken en Bunschoten-Spakenburg van sits.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13455
Werk
Breedte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 15 oktober 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen