Datering

Schort of boezel

De witte linnen boezel met roodgeruit stikkie en eventueel met tussenkant, initialen en huismerk kunnen bij de volgende gelegenheden gedragen worden de rode bruid draagt de boezel 's morgens tijdens het aantekenen- de vrouwelijke bruiloftsgasten- de schoone kok

Gedetailleerde beschrijving

Witte linnen stof met roodgeruit katoenen bovenstukje, beide delen direct aan elkaar gezet zonder tussenbreitje, aan beide zijden van het geruite bovenstukje zijn twee andersgeruite stukjes aangezet, de tailleband is van wit linnen, de schortebanden zijn van smal katoenen keeper, de twee gatbanden zijn van linnen band, de rechter gatband bestaat uit twee aan elkaar gezette stukjes, aan de rechterzijde initialen aan de andere zijde een huismerk, op de uiteinden van de schort en gatbanden zijn initialen aangebracht.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
012291
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13384
Werk
Breedte
50 cm
Lengte
76 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden