Datering
Maker Johan Hendrik van Mastenbroek

Op de baggermolen

Drie mannen op een baggermolen tijdens werkzaamheden aan de Keerdijk van de Noordoostpolder bij Urk. Een grote kleitransporteur stort het keileem tot hopen in zee, waarna de tussengelegen stukken aangevuld worden’. 1928. Dag in dag uit stortten de grijpers keileem en ook zand. Er werd bij de bouw van de Afsluitdijk maar liefst 13,5 miljoen kubieke meter keileem gebruikt en 23 miljoen kubieke meter zand, dat werd opgezogen uit andere delen van de Waddenzee en de Zuiderzee.

Rechts vooraan staan drie mannen toe te kijken op de in werking zijnde baggermolen die voor een groot deel buten de voorstelling loopt op de linker helft van de voorstelling. Opschriften/merken: l.o. in zwart krijt: JH van Mastenbroek 1939. Houtskool

Identificatie
Titel
Op de baggermolen
Objectnummer
001477
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13333
Over
Onderwerpen
 • Zuiderzeewerken
 • baggervaartuig
  Schepen die zijn voorzien zijn van machines om waterwegen, vooral havens en kanalen, uit te diepen, schoon te maken en te verbeteren. (aatned.nl)Te gebruiken voor schepen die zijn voorzien zijn van machines om waterwegen, vooral havens en kanalen, uit te diepen, schoon te maken en te verbeteren.
Werk
Breedte
74.5 cm
Hoogte
57.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • houtskool
  Verwijst naar een onzuivere vorm van grafietkoolstof die ontstaat als reststof bij de gedeeltelijke verbranding van koolstofhoudend materiaal, of bij verhitting van dit materiaal waarbij zuurstof in beperkte hoeveelheid aanwezig is. Het wordt gebruikt als tekenmateriaal, voor het filteren van vloeistoffen of lucht, en voor andere doeleinden. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam, 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden