Datering

Tweemastblazer

Werven in Makkum, Workum en Hindeloopen bouwden sinds de tweede helft van de 19de eeuw blazers. Ze werden gebruikt voor visserij, vrachtvaart en berging van verongelukte schepen. In het noorden van Friesland kwamen grote blazers voor van ruim 15 meter lengte. Ze hadden een doorlopend dek met twee masten.

2 master, getuigd met zeil. Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Tweemastblazer
Objectnummer
006957
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • blazer (vaartuig)
  Nederlands vissersvaartuig dat in de tweede helft van de 19e eeuw is ontwikkeld rond het noorden van de Zuiderzee en de Waddeneilanden. Op het einde van de 19e eeuw werden ze ook gebruikt voor de visserij op de Maasvlakte en de Noordzee, op de Zeeuwse stromen en voor de Vlaamse kust. De blazer was een zwaargebouwd kielschip met een plat vlak en hoekige kimmen, een volle, zware romp, waarvan het achterschip gepiekt was. De voorsteven was gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. In het ruim achter de mast was gewoonlijk een bun gebouwd. (aatned.nl)
 • tweemaster
  Zeilschip met twee masten met daaraan ongeveer even grote grootzeilen. (debinnenvaart.nl)
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13224
Werk
Breedte
28.0 cm
Hoogte
95.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 12 april 1961
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae