Vorige Zuiderzeemode 11 / 1872 Volgende
Datering
Maker onbekend

Boezeroen

De bruidegomsboezeroen onderscheidt zich in hoofdzaak van de daagse boezeroen door stof en streeppatroon. De daagse is donker van toon omdat het indigoblauw overheerst, de bruidegomsboezeroen maakt een veel lichtere indruk omdat het van blauw mouwenstreept werd gemaakt, waarin het wit krachtig meespreekt. De meeste exemplaren zijn antiek en vertonen een merkwaardig verschil met de latere daagse boezeroen. Dit is het split op de borst, die bij de laatstgenoemde precies verticaal in het midden is geknipt, bij de antieke exemplaren staat het split echter links naast het midden en is zo'n 3 cm. scheef. Een ander verschil met de gewone boezeroen is de korte mouw, zonder boordje. De bruidegomsboezeroen werd gedragen door:- de rode bruidegom 's middags op de dag van het aantekenen.

Blauw mouwenstreept met krachtige witte streep, recht model, mouwen recht ingezet met daaronder een vierkant lapje (klink) om ruimte te verkrijgen, het split op de borst zit links naast het midden en is scheef geknipt, 3 houten knoopjes, 3 knoopsgaten en vier trenzen met Turks rood sajet, onderzijde zelfkant van de stof, ronde halsuitsnijding.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
008255
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • boezeroen
    (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13174
Werk
Breedte
54 cm
Lengte
56 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 april 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden