Datering
Vervaardiger onbekend

Doekje voor de belijdenis tijdens de rouw

Ofschoon het doekje in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie, worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes" wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het gewone halsdoekje voor de zondag is van een roodgeruit katoentje; een iets donkerder ruit is voor lichte rouw; voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje of met een ietsje wit erin. Op hoogtijdagen draagt men doekjes die mooi versierd zijn: - het wit linnen doekje versierd met kant eromheen, stop-en sneewerk en de witte garen; akertjes, wordt door de witte en de rode bruid op de tussenzondag gedragen, en door meisjes en vrouwen op Pinkster I en III en met de belijdenis; het wit linnen doekje met rood, (met rood geborduurde lommerdjes en schuintjes) wordt door de rode en de witte; bruid gedragen op de dag van het aantekenen. - het wit linnen doekje met zwart wordt gedragen door de vrouw die belijdenis doet, wanneer; zij in de rouw is en bij een doopplechtigheid, rouw of geen rouw.

Wit linnen, langs de zoom twee rijen schuintjes, de zoom is met zwarte zijde overstoken, rondom een kloskantje in zwart en wit genaaid, initialen in zwarte zijde in friese letters, de zwarte zijde is bruin geworden,

Identificatie
Titel
Doekje voor de belijdenis tijdens de rouw
Objectnummer
004983
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • halsdoek
  Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13161
Werk
Breedte
65 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • geklost (kant)
  Zowel met de hand als machinaal bewerkte kant (textiel).
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 oktober 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen