Datering
Maker Maurits Frederik Hendrik de Haas

Schepen

Vier voorstellingen van schepen

Gedetailleerde beschrijving

Vier voorstellingen op één blad (2 x 2).; (1) Linksboven het achterste deel van een werkbootje, gezien schuin van achteren op de stuurboordzijde. In de boot een man, op de rug gezien en bij de man enkele rondhouten en manden.; (2) Rechtsboven een deel van een mast met zeil.; (3) Linksonder een aan de oever liggend open bootje. Op de voorgrond de wal met een anker. (4) Rechtsonder een voor anker liggend schip, van achteren gezien, met een vaarboom die aan ; stuurboordzijde overboord hangt. Op de achtergrond rechts water met schepen en links een molen en een zeilend schip.; Imp.: m.o. in de voorstelling: M.F.H. de Haas. Gevlekt.

Identificatie
Titel
Schepen
Objectnummer
004393
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • lithografie (prent)
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13131
Over
Onderwerpen
  • Boot (boeren, schippers, vissers)
    In het algemeen te gebruiken voor vaartuigen die kleiner en minder zeewaardig zijn dan schepen en meestal niet zijn ontworpen om grote open wateren over te steken. (AAT-Ned)A vague term loosely applied to a vessel of any type, form or construction considered too small to be a ship.Such vessels vary considerably in construction and form, and are used for a variety of purposes. The term is generally applied to undecked vessels, and has connotations of unseaworthiness, unsuitability for independent operation, portability and/or unsophisticated construction.
Werk
Breedte
27.2 cm
Hoogte
18.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Maurits Frederik Hendrik de Haas (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Lithografie (techniek)
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –