Datering

Pompmisthoorn

Met de misthoorn maakte een schipper anderen attent op zijn aanwezigheid op het water. Deze mechanische misthoorn werd met een pomp bediend.

Pompmisthoorn. Telescopisch in elkaar schuivende kokers met en bol conische opening en een handvat op zijkant en onderzijde. De toeter is conisch en in de buitenste koker gemonteerd. Een ring met bajonetsluiting belet binnenste gedeelte tegen het te ver uit trekken. De hoorn is van geel koper.

Identificatie
Titel
Pompmisthoorn
Objectnummer
005743
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • misthoorn
    Misthoorns worden gebruikt in weersomstandigheden waarbij het zicht op zee slecht is en vuurtorens, obstakels (zoals rotsen en kapen) en schepen niet visueel kunnen worden waargenomen. Men vindt misthoorns vaak nabij of op vuurtorens en aan boord van schepen. Het geluid van een misthoorn heeft altijd een lage toonhoogte, omdat lage tonen door het menselijk oor op grotere afstand kunnen worden waargenomen dan hoge.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13021
Werk
Hoogte
65.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 augustus 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden