Datering
Maker onbekend

Hemdrok

In de 18de eeuw werden in Nederland algemeen dergelijke hemdrokken met enkele rij knopen gedragen door plattelandsbewoners, boeren en vissers. Volgens overlevering blijven de Hindelooper mannen dit type dragen in de 19de eeuw, terwijl overige Friezen overstappen op een tweerijig model.

Gedetailleerde beschrijving

Blauw-wit zijden damast, gevoerd met een wit wollen weefsel. Het model is nauwsluitend om de middel en loopt naar onderen toe klokkend uit. De zijnaden zijn naar achteren geplaatst. De jas sluit middenvoor met aan de linkerzijde tot op de taille 24 knoopsgaten, aan de rechterzijde een even aantal vetergaatjes. De strak sluitende mouwen zijn rond geknipt en hebben aan de pols een split met 3 knoopsgaten aan de ene zijde en 3 trensjes aan de andere zijde. Rondom de hals een boordje van 1 cm. met drie trensjes en een koperen haakje. Bovenop het boordje, langs het linkervoorsplit en rond de mouwsplitten, een koordje. Een veter voor het dichtrijgen aan de binnenzijde.

Identificatie
Titel
Hemdrok
Objectnummer
005923
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hemdrok
  1) mannenkledingstuk, gedragen over de borstrok, met lange mouwen en vaak een dubbele rij (zilveren) knopen, 18e en begin 19e eeuw.
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
42 cm
Lengte
61 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 januari 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen