Datering

Tegeltableau

Een tegeltableau is een meestal figuratief geschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. Vanaf de zeventiende eeuw kwamen de tegeltableaus in zwang. Bekend is het Delfts blauw, waarin tal van motieven en voorstellingen konden worden vastgelegd. Dergelijke tegeltableaus vormden de achtergronden bij keukens, open haarden, in badkamers en toiletten, in slagerijen. Met de uitgebeelde taferelen en de omvang ervan gaf men blijk van zijn rijkdom en ontwikkeling, zodat de versieringen vaak belangrijker werden dan de functionaliteit van de tegeltableaus. Tegeltableau met voorstelling van het boerenlandleven.

Gedetailleerde beschrijving

Landschap landleven polychroom omlijsting: kader waarbinnen mangaan omwonden blauwe staaf tussen gele kaders en hoekrosetten. Dorpsgezicht met een in het gras liggende en enkele staande koeien; rechts een grote voorgevel van schuur met rieten dak en links een boerderij onder grote boom, waartussen een landweg met groepje figuren; in de verte een dorpje tussen de bomen; klein op voorgrond twee boeren aan ploeg met twee paarden; kleuren: groen, geel, blauw en mangaan. Gelijmd op multiplex. **Enkele koeien identiek aan die van tableau nr.153 e !

Identificatie
Titel
Tegeltableau
Objectnummer
003613
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • tegeltableau
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12885
Over
Onderwerpen
  • Boerderij
    Boerderijen zijn erven met gebouwen er op die in oorsprong bedoeld zijn om agrarische activiteiten te laten plaatsvinden. Als deze agrarische activiteiten niet meer plaatsvinden, wordt het erf met de gebouwen toch nog een boerderij genoemd. Soms wordt met boerderij alleen het hoofdgebouw bedoeld. De term boerderij wordt ook gebruikt om het agrarische bedrijf mee te duiden. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
  • Zoogdier
    Zoogdieren (Mammalia) vormen een klasse van warmbloedige, meestal levendbarende chordadieren die hun jongen zogen met borstvoeding. Ze zijn deel van de Amniota en zijn als zodanig het nauwst verwant aan de reptielen en vogels. (Wikipedia)
Werk
Breedte
54.0 cm
Hoogte
67.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • tinglazuur
    Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 april 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden