Datering
Vervaardiger

Kom met bord

Uitgebreide beschrijving

Genummerd a en b. a: standring, holle wand, brede schuin oplopende rand. Versiering: polychroom in het plat een medaillon met Japans teken. Bovenkant medaillon uit het bruine fond gelaten staande Europese mannen. Onderkant medaillon een schip met drie masten. Op rand servetwerk waarin kruizen. Buitenrand: slingers van takken met bloemen. Merk: twee cilindervormige rollen waaraan lussen. b: standring, halve bolvormige kom. Versiering: polychroom in het plat een medaillons met Japans teken. Bovenaan binnenzijde band met servetwerk waarin kruizen. Buitenzijde in tweeën gedeeld, ene deel uit het bruine fond gelaten staande Europese mannen. Andere deel schip met drie masten. Merk: twee cilindervormige rollen waaraan lussen.

Identificatie
Titel
Kom met bord
Objectnummer
008483
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kom
  Een kom is stuk keuken- en tafelservies waar uiteenlopende dingen in worden opgediend of uit gegeten, zoals soep, muesli, pap, salade of rijst. Er zijn veel verschillende soorten en maten kommen, maar ze hebben altijd een opstaande rand, verder dan een soepbord, zodat ze geschikt zijn om vloeistoffen in te doen. Meestal zijn kommen van aardewerk, glas, porselein of plastic gemaakt.(Wikipedia)
 • bord (vaatwerk)
  Een bord is een ronde, vlakke vorm, waarvan de hoogte opvallend kleiner is dan de diameter (ongeveer 1:4). De diameter is bepalend voor de specifieke functie. Een bod kan voorzien zijn van standwerk idvv lobben, pootjes of standring. Borden zijn vervaardigd van uiteenlopende materialen, waaronder aardewerk, metaal, glas, hout en bot, en komen voor vanaf ROMV. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12765
Werk
Hoogte
6.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • glazuur
  Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 mei 1967
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden