Vorige Zee vol verhalen 13 / 442 Volgende
Datering

Schommelwieg

Het Zuiderzeegebied had verschillende soorten wiegjes en wiegdekens, waarvan de patronen en kleuren meestal naar een bepaald gebied verwezen. De dekens waren soms gemaakt van dezelfde materialen als die van kleding uit die regio. Soms werden wiegjes uit één stuk gemaakt, maar vaak ook uit verschillende onderdelen. Zo kan een apart bed in een 'wiegbankje', een frame gehangen worden. Combinaties van verschillende materialen waren niet ongebruikelijk, zoals een houten onderstel met een vlechtwerkbed. Houten wiegjes werden geschilderd in allerlei kleuren, patronen en voorstellingen, afhankelijk van de woning en de achtergrond van de eigenaar. Schommelwieg met houten onderstel en rieten korf, bekleed met groene stof.

Houten onderstel en rieten korf, bekleed met groene stof. Afm.onderst. hoog 62 cm, breed 78 cm, lengte 66 cm.

Identificatie
Titel
Schommelwieg
Objectnummer
004078
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • schommelwieg
 • wieg
  Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12698
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
70.0 cm
Lengte
110.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
 • riet
  Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • textiel (materiaal)
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 januari 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Alkmaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen