Datering

Rijglijf voor een meisje

Met het dragen van een rijglijf (rijleft of corset), werd al heel vroeg begonnen op Marken. Zodra het kind 10 tot 12 weken oud was kreeg het al een rijglijfje aan, weliswaar van flanel met slappe baleintjes. Wanneer het kind iets groter was, werden de rijglijven van steviger stof vervaardigd en grondig voorzien van baleinen.; Enkele verschillen tussen moderne en antieke exemplaren, zijn o.a. het materiaal- en kleurgebruik, de grootte van het rijleft en de uitbundigheid van het versieren.; Mooie antieke rijglijven met 5 of 7 rozen worden met Pinkster gedragen en zijn soms wel 2 tot 3 honderd jaar oud. Oude daagse rijglijven zijn er niet meer, die werden vermoedelijk afgedragen. Het bruidsrijleft met 7 rozen, werd vroeger uit- sluitend gedragen op de tussenzondag "bruidegom te kerke". In de rouw zijn de stiksels voor de baleinen rood en de kleuren voor randen en rozetten wat donkerder en gedragener.

Gedetailleerde beschrijving

Mouwloos lijfje van zwart laken, sluiting aan de achterzijde d.m.v. een veter die door vetergaatjes geregen wordt, rugpand versmalt naar onderen toe, "zijnaden" naar achteren geplaatst, halsuitsnijding achter v-vorm, verticale stiksels met de naaimachine in rood garen waartussen baleinen zijn geschoven, de vetergaatjes, "raaksies" en rozetten in wol geborduurd in felle kleuren maar voldoende donker om voor rouw te dragen, de onderzijde omgeboord met rood-blauw wollen gekeperd band, de rest van het lijfje omgeboord met rose-geel zijden koor met wit en geel spiegeltje, wit katoenen voering, onderlangs het rijglijf een fardelein van rose flanel met aan de bovenzijde wit katoenen band, voor daags, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Rijglijf voor een meisje
Objectnummer
021231
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • korset
  • meisjeskleding
    Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12643
Werk
Breedte
47.0 cm
Lengte
65.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • balein
    De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 19 februari 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen