Datering
Vervaardiger onbekend

Halsje voor jongen

Een goed met snee- en witwerk versierd beffie is een tamelijk bewerkelijk stuk en wordt daarom niet altijd door de week gedragen. Men draagt dan een veel minder bewerkt beffie met b.v. alleen maar tsjalkmansschuintjes, rode knoopsgaten en de initialen. De fijn bewerkte beffies worden op een zg. halsje (schouderstuk) gezet dat bij het dragen, voor zover zichtbaar, bedrieglijk het hemd nabootst. Zo'n halsje wordt vooral ook gedragen door hen die niet meer het ouderwetse ondergoed dragen, maar overgegaan zijn op de stadse onderkleding. Het halsje is het beste te vergelijken met het overeenstemmende deel van een hemd. Met banden en lussen wordt het kledingstuk strak om het lijf gesnoerd. Voor het wassen wordt het beffie losgetornd en afzonderlijk gereinigd en moet dus telkens opnieuw opgezet worden.

Uitgebreide beschrijving

Bestaande uit a en b. a - Witte katoen, schouderstuk bestaande uit twee rechte lappen met split aan de voorzijde, aan achterzijde onder de hals een ingezet stukje stof, lusjes en banden, split aan de voorzijde, befje van wit linnen, knoopsgaten met rode zijde gefestonneerd en omlijst met Spaans lijninkje, ter weerszijde van de knoopsgaten de initialen P.D. in friese letters in rode zijde, aan de achterzijde witwerk in witte zijde, aan de bovenzijde een rij "tjalkmansschuintjes" en een reeks gewerkte tandjes. b - Befje zonder halsje, wit linnen, knoopsgaten met rode zijde gefestonneerd en omlijst met Spaans lijninkje, ter weerszijde van de knoopsgaten de initialen in friese letters in rode zijde, aan de bovenzijde een rij tjalkmansschuintjes en een reeks gewerkte tandjes.

Identificatie
Titel
Halsje voor jongen
Objectnummer
003565
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • halsdoek
  Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
 • bef (kledingstuk)
  Witte, al dan niet geplooide doek of strook, die om de hals is bevestigd en op de borst neerhangt. Kan onderdeel zijn van de ambtskleding van predikant, maar ook van rechter, advocaat en hoogleraar.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12627
Werk
Breedte
2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden