Datering

Schommelwieg

Smeedijzeren schommelwieg met bekleding van zeildoek. Het Zuiderzeegebied had verschillende soorten wiegjes en wiegdekens, waarvan de patronen en kleuren meestal naar een bepaald gebied verwezen. De dekens waren soms gemaakt van dezelfde materialen als die van kleding uit die regio. Soms werden wiegjes uit één stuk gemaakt, maar vaak ook uit verschillende onderdelen. Zo kan een apart bed in een 'wiegbankje', een frame gehangen worden. Combinaties van verschillende materialen waren niet ongebruikelijk, zoals een houten onderstel met een vlechtwerkbed. Houten wiegjes werden geschilderd in allerlei kleuren, patronen en voorstellingen, afhankelijk van de woning en de achtergrond van de eigenaar.

Gedetailleerde beschrijving

Smeedijzeren schommelwieg met twee overkappingen, met een bekleding van zeildoek. De zijkanten van de ovalen wieg wijken iets naar binnen, waardoor de grondvorm van de wieg dubbel buidelvormig is.; Tussen de boven- en onderkant lopen spijlen. Aan hoofd- en voeteneind lopen deze door in een overkapping. De bekleding is aan de buitenkant van zeildoek, is met karton verstevigd en is met groene katoenen stof gevoerd. Deze bekleding loopt alleen door in het hoofdeinde. De wieg staat op twee schommelschenen en heeft handvaten bovenaan tussen de twee overkappingen.

Identificatie
Titel
Schommelwieg
Objectnummer
002958
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • schommelwieg
 • wieg
  Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12623
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
70.0 cm
Lengte
98.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zeildoek
  Zeildoek (ongekeperd linnen of katoen) is een sterk weefsel dat kan worden gebruikt als schildersdoek of bedoekingsmateriaal. In het Engels heet het duck (eend) omdat het waterafstotend is.
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
 • smeedijzer
  Smeedijzer is ijzer met minder dan 0,05% koolstof en kan niet uitgehard worden.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 25 januari 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen