Datering
Maker onbekend

Halsje

Een goed met snee- en witwerk versierd beffie is een tamelijk bewerkelijk stuk en wordt daarom; niet altijd door de week gedragen. Men draagt dan een veel minder bewerkt beffie met b.v. alleen maar tsjalkmansschuintjes, rode knoopsgaten en de initialen. De fijn bewerkte beffies worden op een zg. halsje (schouderstuk) gezet dat bij het dragen, voor zover zichtbaar, bedrieglijk het hemd nabootst. Zo'n halsje wordt vooral ook gedragen door hen die niet meer het ouderwetse ondergoed dragen, maar overgegaan zijn op de stadse onderkleding. Het halsje is het beste te vergelijken met het overeenstemmende deel van een hemd. Met banden en lussen wordt het kledingstuk strak om het lijf gesnoerd. Voor het wassen wordt het beffie losgetornd en afzonderlijk gereinigd en moet dus telkens opnieuw opgezet worden.

Witte katoen,schouderstuk bestaande uit twee rechte lappen met een split aan de voorzijde; twee klinkjes tegen de hals, onderaan banden en lussen, beffie (boordje) van wit linnen, twee knoopsgaten gefestonneerd in rode zijde; aan weerszijden de initialen I.I. in rood in prentletters.

Identificatie
Titel
Halsje
Objectnummer
003140
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • bef (kledingstuk)
    Witte, al dan niet geplooide doek of strook, die om de hals is bevestigd en op de borst neerhangt. Kan onderdeel zijn van de ambtskleding van predikant, maar ook van rechter, advocaat en hoogleraar.
  • jongenskleding
    Kleding van opgroeiende jongens tot zij een volwassenenkostuum gaan dragen. Kleding voor jongens, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12562
Werk
Breedte
25 cm
Lengte
18 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden