Datering
Maker Jos Lussenburg

Kerk te Middelbuurt op Schokland

Kerk te Middelbuurt op Schokland met de paalwering ter bescherming van het eiland. Een schokker ligt afgemeerd langs de kade.

Gedetailleerde beschrijving

Links is het kerkje van Schokland te zien verscholen achter een paar kale bomen. Door de ramen schijnt licht Achter het kekje gaat de zon onder, voor het kerkje is een aanlegsteiger; waaraan een vaartuig ligt. Deze ligt met de boeg naar links. Rechts is de zuiderzee te zien met daarop twee zeilende schepen. Het geheel is zeer pasteus geschilderd, vooral de ondergaande zon en het water. Het doek is opgebouwd uit overwegend paarse en groene tinten, dit geeft een mystieke sfeer.; Gemerkt: l.o. (rode verf?) 'Jos Lussenburg'; Versozijde: Lijst m.o. potlood 'XX', Spieraam l.b. wit krijt (?), rode stift 'R-643-', r.b. witte verf 'ZZM -1959-6558', l.b. wit krijt (?) LIJST: Hout, ZZM lijst, 4 open verstekken.

Identificatie
Titel
Kerk te Middelbuurt op Schokland
Objectnummer
006558
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12437
Over
Onderwerpen
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
39.5 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jos Lussenburg (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 oktober 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Nunspeet
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, schilder, tekenaar, pastellist

Jos Lussenburg

Enkhuizen, 20 november 1889 – Nunspeet, 28 juli 1975
Lees meer
RKD

Trefwoorden