Datering
Maker Munster Hartwich

Klok, Staand Horloge

Dit staand horloge is de enige staande klok, die bewaard gebleven is van de klokkenmaker Hartwich Munster. Wij weten dat hij in de 18de eeuw heeft gewerkt in Enkhuizen, waar hij het beroep van klokkenmaker waarschijnlijk gecombineerd heeft met dat van goudsmid. De klok heeft een eigen kast met wortelhouten fineerwerk en een uurwerk van een week. De draaiende schijven in de kap laten bij het wisselen van dagen en maanden voorstellingen zien uit de mythologie en het dagelijks leven.

Gedetailleerde beschrijving

Staand horloge met kast van wortelnotenhout. Met kettingen en gewichten. Op knieen en met ingelegde versieringen. De slingerkast heeft een slot met sleutel, voor het venster zit een geornamenteerd metalen montuur. Het uurwerk geeft de maanstanden aan, de datum, dag, maand, uren, minuten en seconden. Met wekmechanisme. Op de wijzerplaat staat de tekst; Hartwich Munster Enckhuysen. De klokkast is versierd met houtsnijwerk. Bovenop staan 2 beeldjes van engelen en 1 van Atlas.

Identificatie
Titel
Klok, Staand Horloge
Objectnummer
009296
Objectcategorie
Instrumenten
Werk
Breedte
63.0 cm
Hoogte
233.0 cm
Diepte
37.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Munster Hartwich (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • wortelnotenhout
    Wortelhout van de notenboom.
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 mei 1975
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Sint-Michielsgestel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen