Datering
Vervaardiger onbekend

Ondermuts

De zwart geborduurde ondermuts wordt gedragen onder de oorijzermuts. Door het dunne, witte neteldoek van de oorijzermuts schemert het zwarte borduurwerk heen. Soms zijn de figuren zelfs een beetje te zien. De snit van de bol is na 1920 veranderd; voordien droeg men het haar namelijk hoog op het hoofd, terwijl het na 1920 laag in de nek gedragen werd. Ook het borduurwerk is in de loop der jaren veranderd: vroeger beperkte dit zich tot een smal randje, later werd bijna de hele muts vol geborduurd. De ondermuts is gemaakt van stevige, smal gestreepte, gekeperde katoen. Het grootste deel van de bol en de pas zijn met zwarte zijde geborduurd, die naar groen is verkleurd. Deze ondermuts werd gedragen op zondag.

De ondermuts is gemaakt van stevig smal gestreept gekeperd katoen (wit Amersfoort), het grootste deel van de bol en de pas zijn met zwarte zijde geborduurd (verkleurd tot groen), aan de onder- zijde is de bol fijn gerimpeld welke een ruimte geeft voor de haarwrong, aan de rechterzijde een bandje met een haak en aan de linkerzijde een trensje, voor zondags.

Identificatie
Titel
Ondermuts
Objectnummer
000816
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • ondermuts
  Muts die onder een andere muts wordt gedragen.
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12314
Werk
Breedte
21.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 september 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen