Zee vol verhalen 1 / 441 Volgende
Datering

Stolp met kunstbloemen

Stolp met kunstbloemen, de stolp is van glas met een bodem van hout met daarin kunstbloemen van textiel, metaal en papier in een wit porceleinen vaasje met goudkleurige versieringen. De rand van de stolp is onderaan omringd door een donkerblauw fluwelen koord. Deze glazen stolpen beschermden kunstbloemen van textiel, papier, ijzerdraad en natuurlijk materiaal in een porseleinen vaas. Tot ver in de twintigste eeuw vormde een glazen stolp met daaronder een bloemstuk, droogboeket, kunstbloemen of het huwelijksboeket een pronkstuk in veel woonkamers. Dergelijke pronkstukken werden onder andere verzameld door Volendammer vissers ter decoratie van hun huis. De glazen stolpen beschermden de tere kostbaarheden tegen stof, beschadiging en uitdroging. Ook fijngevoelige instrumenten zoals klokken en kwetsbare beeldjes werden onder een stolp bewaard. De meeste stolpen zijn inmiddels verdwenen, maar deze kunstbloemen hebben hun stolp behouden wellicht omdat ze erg kwetsbaar zijn.

Stolp van glas met een bodem van hout met daarin kunstbloemen van textiel, metaal en papier in een porceleinen vaasje. De rand van de stolp is onderaan omringd door een donkerblauw fluwelen koord.

Identificatie
Titel
Stolp met kunstbloemen
Objectnummer
002692
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kunstbloemen
  Nagemaakte bloemen vervaardigd van papier, was, kunststof, veren enz.(MARDOC)
 • stolp
  Klokvormige glazen koepels die over tere planten worden geplaatst om ze te beschermen tegen het weer, en om de groei te forceren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-122
Werk
Breedte
18.5 cm
Hoogte
30.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • textiel (materiaal)
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
 • email (materiaal)
  Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen