Datering
Maker Adolf van der Laan

Bord

Bordjes met voorstellingen van de haringvaart waren in de 18de eeuw zeer populair. Vooral series van aardewerk kwamen veel voor. Minder bekend is de uitvoering in tin.

Bord met betrekking tot de haringvangst. Gegraveerde voorstelling van een bokkingrokerij, met de tekst:" Terdeegh na met mot en met houdkool gestookt wordt haring nu spoedig tot backen gerookt".

Identificatie
Titel
Bord
Objectnummer
002129 /e
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • bord (vaatwerk)
    Een bord is een ronde, vlakke vorm, waarvan de hoogte opvallend kleiner is dan de diameter (ongeveer 1:4). De diameter is bepalend voor de specifieke functie. Een bod kan voorzien zijn van standwerk idvv lobben, pootjes of standring. Borden zijn vervaardigd van uiteenlopende materialen, waaronder aardewerk, metaal, glas, hout en bot, en komen voor vanaf ROMV. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12262
Over
Onderwerpen
  • Haringvisserij
    Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
  • Visrokerij
    Visrokerijen zijn werkcomplexen van vissers of visventers bestaande uit vishangen, woningen, opslagruimten en boetruimten. Bepaalde vissoorten, zoals aal en makreel, worden er gerookt. (Van Dale)
Vervaardiging
Maker
  1. Adolf van der Laan (vervaardiger)
  2. Sieuwart van der Meulen ()
Datering
Materiaal
  • tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
Techniek
  • Gegraveerd (inkerven)
    Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 juni 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –