Datering
Vervaardiger onbekend

Borstlap voor vrouw

De rode borstlap is van rood baai of laken en wordt met spelden strak over de sluiting van het rijglijf gehecht. Hij wordt zo voorgedaan dat een korte zijde tegen het beffie van het hemd; komt te liggen. Voor het dagelijks gebruik is het voldoende om de bovenzijde en 6 cm. van de zijkanten te omboren met koor. Voor hoogtijdagen is ook de onderrand met koor omboord en krijgt de bovenzijde een extra hennekoortje. De initialen worden in gele prentletters aangebracht, (groen voor in de rouw). In de 18e eeuw werd het hennekoortje dikwijls vervangen door het z.g. klaterkoortje (koor waarin gouddraad is verwerkt).

Rood baaien borstlap, aan beide hoeken onderaan twee stukken aangezet, aan de bovenzijde rood-geel wollen koor, met daaronder een rand zijden klaterkoor, de omboring 6 cm. aan beide zijkanten ontbreken, initialen L.I. in gele zijde in prentletters.

Identificatie
Titel
Borstlap voor vrouw
Objectnummer
002984
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kraplap
  Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12218
Werk
Breedte
23 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 april 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden