Datering

Rood wollen hemd, Marken

Hemdrok van rood baai met tinnen knoopjes. De schouders zijn versierd met bragoenen afgewerkt met rood wollen koor. De de hals is afgewerkt met rood wollen koor met daarlangs hetzelfde hennekoor. De knoopsgaten worden als het ware ingelijst door rood-oranje hennekoor. De sluiting aan de voorzijde bestaat uit 34 loden knoopjes die bolvormig en glad zijn. De jas is tegengevoerd met donkergroene baai en ter hoogte van de taille is een wit linnen band ingenaaid met daarin de initialen K.I.D.G. in rood. Het rood wollen hemd werd door de man vanaf zijn 20e jaar gedragen bij het Avondmaal en met Pinksteren.

Gedetailleerde beschrijving

Vermiljoen rood baai, het rugpand is iets langer dan de voorpanden, lange mouwen sluiten bij het split met haak en trens, schouders versierd met bargoenen afgewerkt met rood wollen koor, sluiting aan de voorzijde d.m.v. 34 korrelig versierde tinnen knoopjes, de knoopsgaten zijn met rode zijde gefestonneerd en alle knoopsgaten worden als het ware ingelijst door rood-oranje hennekoor, de hals is afgewerkt met rood wollen koor met daarlangs hetzelfde hennekoor, iets boven het einde van de knopenreeks is een verbreding aangezet, de voering is van een donkergroene baai en ter hoogte van de taille is een wit linnen band ingenaaid met daarin de initialen K.I.D.G. in rood.

Identificatie
Titel
Rood wollen hemd, Marken
Objectnummer
003549
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hemdrok
    1) mannenkledingstuk, gedragen over de borstrok, met lange mouwen en vaak een dubbele rij (zilveren) knopen, 18e en begin 19e eeuw.
  • mannenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12208
Werk
Breedte
42 cm
Lengte
66 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen